Inleiding Renaissance Barok Klassieke Periode Romantiek Modern Klassiek

Muziek voor Gitaarsolo: Inleiding

Ik gebruik nu al een aantal jaren muzieksoftware voor het noteren van partijen. Dat deed ik niet alleen voor het arrangeren van duo materiaal en muziek voor gitaar en fluit maar ook voor het "op papier zetten" van solo repertoire. Want je weet net hoe dat gaat: er is ontzettend veel gitaarmuziek, maar de ultieme verzameling van alle stukken, die je graag speelt, samengepakt in een boek, die verzameling is er nooit.

Daarom ben ik mijn favoriete solo-repertoire gaan verzamelen. Dit repertoire zul je te zijner tijd compleet op deze pagina vinden, wat een groeiproces is, want ik blijf nieuw repertoire ontdekken. Het zal een gestaag groeiende lijst worden, want het kost wat tijd om alle stukken voor webpublicatie geschikt te maken. De laatst toegevoegde stukken zijn in de N(ieuw) kolom met # aangegeven.

Ten behoeve van mede-gitaristen in binnen-en buitenland zetten we een aantal Portable Document Format (PDF) files van de bladmuziek op de site. In principe doen we dat alleen voor public domain werk. De documenten zijn leesbaar met de Acrobat Reader.

De partijen hebben geen vingerzetting. Dat is deel van mijn policy: het bedenken van vingerzetting is huiswerk voor de speler!

Naar aanleiding van een opmerking over de versieringen: ik "graveer" ze meestal zonder legato bogen (ja, dat is een beetje luiheid van me). Legato is voor de versieringen impliciet.

Het zijmenu geeft je de mogelijkheid om stijlperiodes en genres te kiezen. Ieder genre heeft een pagina waarmee je de beschikbare stukken kunt kiezen. Er zijn twee keuze-opties:

Op de pagina's van de muziek vind je menuopties om de bladmuziek te bekijken of terug te gaan naar het genremenu. Je vindt daar ook een mediaspeler om de muziek af te spelen. Wat betreft het afspelen heb ik me aan de Netiquette gehouden, je moet zelf de Play knop drukken om de muziek te starten.

Een belangrijke opmerking: De muziek die je hier kunt afspelen komt uit een MP3 bestand, gegenereerd uit de bladmuziek. Zo zou een robot het afspelen, er zit weinig extra's in dat het stuk echt muziek maakt. Geen dynamiek, geen expressie, geen gevoel. Zie het als een uiterst koele indruk van het stuk. En bedenk daarbij, degene die echt muziek gaat maken van de afgespeelde partij, dat ben jij als gitarist! Vergeet dat niet, en laat je niet in de luren leggen of afschrikken door de MIDI robot!

En dan nog een opmerking tot slot: het "graveerwerk" van alle partijen is handwerk. Zoals dat ook met tekstverwerken gaat, kunnen er zeg maar spelfouten in de partijen zitten. Ik weet uit mijn (schrijvers)ervaring dat je kunt controleren wat je wilt, maar sommige fouten zie je pas na de publicatie.

Mocht je dus een fout in een partij ontdekken, schroom dan niet om die te melden, want de kwaliteit van de muziek op de site wordt er beter van als ik de verschrijvingen kan corrigeren. Als je een fout ziet, mail dan de titel van het stuk, de componist en de maat waarin je de fout ontdekte en (als het even wil) de correctie naar: mark@dosamigos-homepage.nl

Alvast bedankt en Happy Playing!