Inleiding Opname Index

Mark's Opnames: Inleiding

Heel vroeger nam ik mezelf weleens op op een bandrecorder of cassetterecorder. Een inspannende bezigheid, opnemen is een soort optreden, met matig resultaat, want ik had zeker geen topkwaliteit spullen. De termen flutter en wow waren dan ook een harde realiteit en duidelijk hoorbaar in het resultaat.

Opnemen was zo spannend, dat ik er elders op de site zelfs een Gitariteit aan heb gewijd.

Op gegeven moment ging ik digitaal met een Fostex harddiskrecorder, omdat we plannen hadden om met DOS Amigos een CD op te nemen. Dat klonk lekker strak! Met als enige nadeel dat je de kwaliteit van je spel ook veel beter kon horen. Wel bood de Fostex de mogelijkheid om een beetje te spelen met de opname, door met name wat effecten zoals nagalm. Het bleek dat een beetje ruimte de opname aangenaam bijkleurde.

Ik maakte daarmee al wat meer opnamen van mezelf, maar frequent was dat niet. Je moest steeds een opstelling opbouwen, omdat ik geen vaste plek had voor opnames.

De harddiskrecorder stamde uit een tijd dat de computer blijkbaar nog niet als echt hulpmiddel bij opnames werd gezien. Het apparaat was helemaal zelfstandig, met effecten en mastering en al en het enige mogelijke contact met de computer was een SP/DIF interface. Als je geluk had, had je geluidskaart een ingang hiervoor, maar feitelijk was het niet meer dan een veredelde audio ingang.

Later kwamen de kleinde digitale recorders met SD kaart en USB interface. Die opstelling gebruik ik nu, opnemen met de recorder, bewerken met de computer. Een veel snellere werkwijze dan met de oude Fostex.

De vaste opstelling is er nu ook, er staan twee condensatormicrofoons bij mijn speelplek, met de digitale recorder er op een statiefje naast. Het ding heeft een afstandsbediening, dus de drempel om hem ook aan te zetten is een stuk lager.

Daarom kreeg ik het idee om mijn oefenopnames met wat commentaar als mp3 op de site te zetten, ter lering ende vermaak. Oorspronkelijk wilde ik de rubriek MP3 van de Maand noemen, maar ik merk dat dat wel erg gepland klinkt, dus nu wordt het gewoon Mark's Opnames.

Merk op dat dit oefenopnames zijn, ze vormen een soort verhaal van mijn gitaarspel! Wellicht komt een eindresultaat soms dicht bij de kwaliteit van een CD opname, aan de andere kant kunnen er ook nog kleine slipjes en interpretatieprobleempjes in zitten die ik in een latere sessie moet oplossen. Dat hoort bij het spel. Als ik een eindeloze perfectionist zou zijn, was je deze stukjes nooit op de site tegengekomen. Uiteraard doe ik mijn best, het resultaat is wat mij op dat moment goed lijkt om te laten horen. Wees dan ook niet verbaads dat ik er op gegeven moment misschien een verbeterde versie naast zet,

In de Opname Index vind je een (groeiende) inhoudsopgave van de opnames. Klik daarin de link, en je bent er.

Happy Listening!

Over het gedrag van Internetbrowsers

Tot slot nog een opmerking over het afspelen van de opnames: je web browser moet een plugin hebben voor het afspelen vanMP3s. Meestal is dat zo, Windows Media Player of Quicktime zijn vaak standaard.

Iets dat ik wel merkte bij een test op Internet Explorer en Google Chrome was dat de beveiliging van het programma de plugin blokkeerde, dus moest je eerst de browser even inseinen en het afspelen aanzetten. 't is dat je het weet!