Volgend Hoofdstuk Vorig Hoofdstuk Index

Trace Remastered

Trace

Eind 2014 kwam een remastered versie van de albums van Trace uit. Vooral de nieuwe versies van Trace en Birds trokken mijn aandacht. Beiden waren een dubbel-CD geworden, de eerste met de originele plaat, de tweede met nog niet eerder uitgegeven materiaal.

Dat was een aangename verrassing! Niet alleen was de geluidskwaliteit een stukje beter, er stonden vooral op de Trace Remastered CD nummer 2 nog een aantal interessante onbekende nummers. Blijkbaar is er een behoorlijke voorraad nooit gebruikt studiomateriaal bewaard gebleven.

Birds Remastered CD2 bevat voornamelijk live opnames. Leuk voor de sfeer, maar qua originaliteit wat minder interessant.

Het kerkorgelstuk Fairy Tale begint met een duidelijk uittreksel uit Partita Nr. 2 in C klein BWV826 van Bach. Daarna wordt er flink geimproviseerd en komt warempel nog een stukje Galliarde van de ‘officiële’ Trace LP terug.

A Swedish Largo combineert het bekende Largo van Händel met het thema uit A Memory van de ‘officiële’ Trace LP.

Gnome Dance zal in een andere vorm terugkomen op het later White Ladies.

Nocturne is een aparte compilatie met gedeeltes uit Progression en een arrangement van Wachet Auf van Bach en een stukje Once van de ‘officiële’ Trace LP.

Bach-atel, de naam zegt het al, komt later weer in een andere versie terug op de LP Night of Doom en de CD Ekseption 89.

Another World tenslotte is een enorm energiek nummer waarin de drie leden van de band helemaal uit hun dak gaan.

Dat is het meest originele materiaal. Verder bevat de CD diverse demo nummers en geknipte versies van bovenstaande nummers met verschillende instrumentatie en mixes.

Al met al blijkt dat de Trace tijd voor Rick van der Linden een zeer creatieve periode was, waaruit hij veel materiaal heeft kunnen hergebruiken. Ontzettend leuk om daarbij de tomeloze energie van drummer Pierre van der Linden ook nog eens te horen.