Volgende Gitariteit Vorige Gitariteit Gitariteiten Index

Omstemmen blijkt geen Ontstemming

Toen ik mijn Kwakkel gitaar net had, merkte mijn gitaarleraar -die er zelf ook een had- dat de gitaar beter klonk als je hem wat lager stemde dan op de standaard 440 Hz.

In die tijd had ik nog geen stemapparaat dat een verlaging van de standaard A ondersteunde, ik deed het met een stemvork, en om voor die gelegenheid nou een speciale stemvork te kopen (ik gebruikte een stemvork voor het stemmen), nou nee. Toch een beetje Hollandse zuinigheid!

Later kocht ik een stemapparaat waarvan je de referentie-A hoger en lager kon zetten. Deze functie bleef echter geruime tijd ongebruikt.

Op gegeven moment las ik een artikel over de referentietoon 432 Hz en het verhaal er omheen, namelijk dat het zou resoneren met natuurlijke frequenties en milder van klank zou zijn.

“Dat ga ik eens proberen!” dacht ik, en stelde mijn stemapparaat in op A4=432 Hz. Tot mijn verbazing en verrassing klopte het: de gitaar klonk warmer met minder scherpe kanten bij de hoge tonen. Daarnaast sloot het beter aan op mijn spel en ervoer ik een stuk aanmoediging bij het spelen. Net alsof de klank beter aansloot op mijn speelgevoel. Heel apart!

Op het gehoor stemmen bleef even goed mogelijk. Ik dacht even dat het misschien moeizamer zou gaan omdat je het geluid zo gewend bent, maar dat viel mee. Snaren onderling op zwevingen stemmen ging net zo goed.

Pas daarna ben ik studie gaan maken van het hoe en waarom van de standaard A4 en stuitte daarbij op verrassende theorieën waaronder een samenzweringstheorie dat de Nazi’s de 440 Hz bedacht zouden hebben om de mensheid op te fokken tot agressief gedrag, terwijl de 432 Hz referentie juist meer vrede in het hart zou brengen. Hier en daar nogal speculatief, moet ik toegeven.

Heel interessant allemaal, maar voorlopig is mijn standpunt dat het goed klinkt, dat het me bevalt en dat het daarom voor mij proberen waard is. Misschien zit er werkelijk iets in dat deze instelling de muzikale intuïtie stimuleert, want ik voelde me echt aangemoedigd. Dus speel ik op het moment op A4=432 Hz.

Aangezien ik mijn Kwakkel voornamelijk voor solo gebruik, is die omstemming goed te handhaven. Voor samenspeelwerk (met allen die de standaardstemming gebruiken) heb ik dan mijn Contreras, die op A4=440 Hz gestemd is.