Volgend Hoofdstuk Vorig Hoofdstuk Inhoudsopgave Gitariteiten Index

Opnemen: Kerstliedjes van de Zolder

Al vele jaren speel ik steevast in December de 12 kerstliedjes in een arrangement van Peter Gerits. Dit zijn transparante tweestemmige arrangementen van bekende Nederlandse kerstliedjes, alhoewel er van een redelijk aantal ook internationale versies zijn.

Ook al een hele tijd leek het Erna leuk om met kerst een CD als kerstwens te sturen met home-made kerstliedjes op gitaar. Op de een of andere manier (;-) plankenkoorts misschien?) kwam het er nooit van, zelfs niet toen ik mijn Tascammetje in huis had. Er kwam van alles op de SD kaart, maar de kerstliedjes niet.

Dit jaar pakte ik het bundeltje van Gerits na Sinterklaas wederom op. Tot mijn plezier bleek de jarenlange routine er nog in te zitten, dus op een avond in December zette ik de microfoons aan voor een ad-hoc opname. Kerstliedjes van de Zolder!

Allereerst een overzicht van kerstliedjes, bijna iedereen kent ze! 1. Gloria in Excelsis Deo, 2. Komt Allen tezamen (Adeste Fidelis), 3. ’t Is geboren het Goddelijk Kind, 4. Hoe leit dit Kindeke, 5. Er is een Roos ontsprongen, 6. Nu zijt Wellekome, 7. De Herdertjes lagen bij Nachte, 8. Slaap nu, mijn Jezuke, 9. Te Bethlehem geboren, 10. Herders, Hij is geboren, 11. Maria die zoude naar Bethlehem gaan, 12. Stille Nacht, Heilige Nacht.

Het opvallende aan deze sessie is, dat ik me had voorgenomen om ze allemaal op te nemen. We zullen doorgaan, zong Ramses Shaffy al! Normaal gesproken laat ik me nog weleens ontmoedigen als het niet lukt, maar deze keer mocht ik dat niet.

Ik moest me wel een beetje instellen, normaal gesproken is mijn tempo met deze liedjes relatief hoog, ik speel ze meer als gitaarstukjes dan als zangstukken. Daarom speelde ik ieder liedje een keer bewust op een lager tempo voordat ik de Record knop in drukte.

Vervolgens werd het opnemen geblazen. Het was een opmerkelijke sessie, want acht van de twaalf kreeg ik er in een keer op. De overige vier hadden een aantal herhalingen nodig omdat ik echt niet tevreden was. Dat gold voornamelijk voor de fragiele arrangementen van Hoe leit dit Kindeke, Er is een Roos ontsprongen en Slaap nu, mijn Jezuke.

Ik had me voorgenomen om een dagje te wachten met gedetailleerd afluisteren. Dus alleen een beetje knippen en wat nagalm toevoegen en verder niks.

Bij het afluisteren de volgende dag was ik best tevreden. Mijn vrouw had een waardevolle opmerking: “Je hebt de liedjes niet allemaal mee gezongen”, zei ze. Uiteraard bedoelde ze in mijn hoofd! Ik gaf haar gelijk, ik was nog een beetje te druk met opnemen en een gitaarstukje spelen. Intern meezingen en meer ademen is een aandachtspunt voor de volgende keer.

Omdat de kerstgroeten op tijd de deur uit moesten, heb ik toch CDs gebrand, een hoesje gemaakt en er eens stukje bij geschreven. Ik heb al een paar enthousiaste positieve reacties binnen! Bovendien heb ik nu een mooie muzikale kerstgroet op de DOS Amigos Homepage!

Wat deze sessie leerzaam was: Stel je een doel, ik wil dit en dat opnemen, bewaar je goede humeur en schroom niet om dingen over te doen. Het wil weleens helpen om de stukken in een andere volgorde aan te pakken dan je ze normalerwijs speelt!

Hieronder vind je de mogelijkheid om de stukjes af te spelen. Laat ze niet allemaal tegelijk spelen, want dan is kakofonie je deel!

Afspelen:

Gloria in Excelsis Deo

Komt allen Tezamen

'T is Geboren het Goddelijk Kind

Hoe leit dit Kindeke

Er is een Roos ontsprongen

Nu zijt Wellekome

De Herdertjes lagen bij Nachte

Slaap nu, mijn Jezuke

Te Bethlehem geboren

Herders, Hij is geboren

Maria zoude naar Bethlehem gaan

Stille Nacht, Heilige Nacht