Veel gestelde Vragen Wat vind je op deze Site? De Muziek Systeemeisen Navigatie op de Site Browser-snekjes

Systeemeisen

Als je deze homepage kunt zien, heb je al aan aardig wat systeemeisen voldaan. Toch noem ik ze gemakshalve nog even op. Om alle faciliteiten van deze homepage te kunnen gebruiken, heb je het volgende nodig:

Een Computer met een geschikt Operating System

Dit is een computer met OS-n (Macintosh) Windows (95, 98, XP, Vista, Windows 7) of Linux als operating system en een werkende Internetaansluiting.

Een schermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels

Hierbij past de homepage goed binnen je browser als je niet te veel werkbalken open hebt staan. Bij hogere resoluties heb je meer ruimte om de site heen. De schermresolutie 800 x 600 komt zo weinig meer voor, dat ik daar geen rekening mee heb gehouden. De content (het lichtgekleurde vak) past overigens wel daarbinnen, dus het lezen gaat nog relatief comfortabel. Voor de menus moet je dan schuiven.

Een Webbrowser die met Cascaded Style Sheets (CSS) overweg kan

De meeste hedendaagse browsers doen dat overigens. Ik heb de website getest met Internet Explorer 5.5, -6 en -7, en Firefox (zie ook het verhaal over Browser snekjes). Hogere Explorere versies en met Opera en Safari verwacht ik geen problemen. Mochten die er toch zijn, laat het me weten, dan breid ik mijn testsuite uit en probeer een stylesheet oplossing te maken.

Een Geluidskaart om de Muziek af te spelen.

Geluidsbestanden staan op de site als 128 kbps MP3 bestanden. De meeste browsers hebben plugins voor het afspelen hiervan.

Een Plugin, waarmee je Webbrowser toegang krijgt tot de Geluidshardware en mp3s kan afspelen.

Voor Internet Explorer was die plugin de normale Windows Media Player. Voor Firefox had je een plugin a la Quicktime nodig. Vergeet niet de juiste MIME types in te stellen in de plugin: audio/midi moet in de lijst voorkomen.

Ik heb voor het afspelen van de muziek gebruik gemaakt van het HTML5 commando AUDIO, dat een ingebouwde player met start/stop knoppen oproept. Hoe het eruit ziet op het scherm, hangt sterk van de browser af. Ik heb de layout van de site zo goed mogelijk aangepast om de reusachtige player van Internet Explorer aan te kunnen. Merk op dat je voor een aantal browsers een codec nodig hebt om mp3 af te spelen. Het kan gebeuren als je een heel oude browser hebt, dat het commando niet werkt. Jammer, maar ik moest deze stap nemen om aan te sluiten op bijvoorbeeld Windows 10.

Een Exemplaar van de Acrobat Reader of andere PDF Reader

Dat heb je nodig voor het bekijken van de bladmuziek. Acrobat Reader kun je gratis downloaden bij Adobe. Acrobat Reader moet minimaal versie 3 zijn. Ik heb de font embedding aangezet, dus de noten zouden zichtbaar moeten zijn, ook al heb je de fonts zelf niet op je systeem.