Veel gestelde Vragen Wat vind je op deze Site? De Muziek Systeemeisen Navigatie op de Site Browser-snekjes

FAQ: Veel gestelde Vragen

Wat is de voornaamste doelstelling van de DOS Amigos Homepage?

Met deze site wil ik bladmuziek voor klassieke gitaar (solo, duo en ensemble) kostenloos ter beschikking stellen aan de klassieke gitaargemeenschap. Praktisch alles van deze muziek heb ik in de loop der jaren (ik speel nu meer dan vijf en dertig jaar) zelf gespeeld ( ;-) wat natuurlijk niet zeggen wil dat ik alles perfect kan uitvoeren) en voor eigen gebruik op noten gezet. Het leek me een goed idee om die muziek te delen.

Zijn er nog meer doelstellingen?

Jazeker, ik noem er een paar:

Hoe lang bestaat de DOS Amigos Homepage ?

Ik begon een eerste versie van de DOS Amigos Homepage in 1998. Ik had toen net Internet en een cursus HTML op het werk vormde een prima aanleiding om zelf iets te maken. Ik had 5 MB webruimte van mijn toenmalige provider, waar de mails nog vanaf gingen, dus het was behoorlijk behelpen. Nu zit ik op 3000 MB onder een eigen domeinnaam, best voldoende om een grotere site op te zetten, als je het tenminste wilt doen zonder grote foto's en een enorme voorraad MP3s. Om toch muziek te kunnen laten horen heb ik van alle muziekstukken een MIDI bestand. Dat spaart behoorlijk ruimte.

Hoe kom je aan de naam DOS Amigos?

Die naam stamt van het gitaarduo dat bestond uit ondergetekende -Mark de Gooijer- en de gitarist Hans Oosterwal. Dit duo heeft vijftien jaar bestaan, maar is in 2007 helaas uit elkaar gevallen.

Ooit maakten we onze arrangementen met de aloude Musicator muzieksoftware op een DOS computer, zelfs nog onder Windows 3.11. We brachten daardoor buiten het repeteren aardig wat tijd achter het beeldscherm door. Het besef dat we met DOS bezig waren en op zowel muzikale als vriendschappelijke basis een duo vormden gaf aanleiding tot de naam DOS Amigos.

Ondanks het feit dat het gitaarduo niet meer bestaat, was de naam wel een begrip geworden, getuige het bezoekersaantal dat inmiddels ruim boven de 100.000 ligt (op het moment komen er 4000 - 5000 per maand bij). Daarom ga ik door met de site onder deze naam, alleen is het motto DOS Amigos, dos Guitarras gewijzigd in DOS Amigos: La guitarra y Yo! (De Gitaar en ik). Dat laatste is voor mij als solist uiteraard altijd blijven gelden.

De hoeveelste Remake van de Site is dit nu al?

De eerste versie van de site maakte gebruik van frames. Dat was nog in de tijd dat Netscape de meest populaire browser was. Frames bleken toch niet gemakkelijk: je kreeg de gekste effecten met resizen van het browser venster. Daarna heb ik een vaste layout in tabelvorm gemaakt. Dat werkte een stuk beter en stabieler.

Na bijna zes jaar dezelfde layout kreeg ik lentekriebels. Ik heb eerst wat geexperimenteerd met de content managementsystemen Joomla en Drupal voordat ik besloot technologisch een kleiner stapje vooruit te doen met de CSS gestuurde 'table-less' layout.

Weer zes jaar later (het lijkt wel een 'six-year itch') kreeg ik opnieuw lentekriebels. Ook nu liep een experiment met Joomla op niets uit. Daarom heb ik de graphics opgefrist en een broodkruimelnavigatie toegevoegd. Verder ben ik overgestapt op MP3 geluidsbestanden.