Bladmuziek Terug naar Ensemble Menu

Ricordanzi d'Italia uit Albumsblade

( Henrik Rung )

Dit is een verzameling van vijf Ricordanzi (herinneringen) d"Italia van de Deense gitarist en componist Henrik Rung (1807 - 1871). De stukjes komen uit Albumsblade, een verzameling van 50 miniaturen van vader en zoon Rung, gepubliceerd in 1898.

Henrik Rung was een van de belangrijke Deense componisten uit de 19e eeuw. Hij leerde als jongen al gitaar spelen onder meer van de legendarische Deense gitarist Soffren Degen. Een knieblessure kluisterde hem in zijn jeugd bijna twee jaar aan het bed, een tijd die hij goed gebruikte om zijn vaardigheden op de gitaar te verbeteren.

Hij deed het zo goed op het conservatorium van het Koninklijke Orkest in Kopenhagen, dat hij een studiebeurs kreeg om in het buitenland te studeren. Zo kwam hij in Italie terecht waar hij zang studeerde en een grote voorliefde kreeg voor muziek uit de Italiaanse Renaissance. Hij werd daarop Zangmeester van het Koninklijke Theater in Kopenhagen en richtte het koor van de Cecilia Societeit (Cæciliaforeningen) op. Dientengevolge werd hij het meeste bekend door zijn koor- en liedcomposities.

Desalniettemin componeerde hij enkele gitaarwerken. Er zijn 4 opusnummers bekend, waaronder een kleine verzameling etudes. Vooral zijn Polonaises uit deze werken zijn niet de gemakkelijkste om te spelen met de virtuoze passages "in het hoog". Daarnaast componeerde hij een aantal bijdragen aan Albumsblade, waaronder Ricordanzi d"Italia.

Hier blijkt zijn aanleg voor een duidelijke melodielijn, zoals in de koorwerken. De vijf stukjes -allemaal in 6/8 maat- hebben veel weg van Italiaane volksliedjes, die Rung ongetwijfeld tijdens zijn verblijf in Italie veelvuldig gehoord zal hebben. Ricordanza I heeft iets weg van een Tarantella, de anderen lijken meer op een liedje met begeleiding. De laatste Ricordanza is een vreemde eend in de bijt, met wendingen die heel vaag aan Grieg’s Lyriske Stykker doen herinneren. Dit zal een voorbeeld zijn van de Scandinavische stijl die vooral in de composities van Henrik"s zoon Frederik erg duidelijk wordt.

Ik maakte van dit setje stukken een arrangement voor (blok)fluit en gitaar ter gelegenheid van de verjaardag van de leden van Duo NIHZ.