Bladmuziek: Compleet Bladmuziek: Fluit Bladmuziek: Gitaar 1 Bladmuziek: Gitaar 2 Terug naar Ensemble Menu

Pavane Op. 50 (Fragment)

( Gabriel Faure )

Dit is een fragment van de Pavane Op. 50 van Gabriel Faure (1845 - 1924) in een arrangement voor twee gitaren en dwarsfluit. De gitaarbezetting is uitgebreid omdat de fragiele arpeggios van de begeleiding wat body nodig hadden ten opzichte van de kracht van de dwarsfluit.

Faure’s muzikaal talent werd al duidelijk in zijn vroege jeugd. Op negenjarige leeftijd ging hij naar l’ Ecole de Musique Religieuse van Louis Niedermeyer in Parijs, waardoor hij zijn geboortestreek in Zuid Frankrijk moest verlaten. Niedermeyer wilde de op dat moment in Frankrijk nogal theatrale kerkmuziek hervormen en zijn leerling Faure zou daar een belangrijke rol in spelen.

Faure componeerde voor piano, kerkorgel, kamermuziekensemble, orkest en koor en schreef naast een grote hoeveelheid kerkmuziek ook meer seculiere werken waaronder een paar opera’s en balletten.

De Pavane was oorspronkelijk een werk voor orkest met facultatief koor. Het heerlijk rustige thema bleek een gewild object voor vele arrangeurs in de lichte muziek, waaronder Rogier van Otterloo.