Bladmuziek Terug naar Ensemble Menu

Albumsblad 14: Humoreske

( Frederik Rung )

Dit is muziek uit de collectie Albumsblade, uitgegeven door Frederik Rung in 1898. Albumsblade is een coproductie, het bevat composities van de vader Henrik Rung (1807 - 1871) en de zoon Frederik Rung (1854 - 1914), beiden afkomstig uit Denemarken.

Henrik Rung werd in 1807 in het Deense Naestved geboren. In zijn jeugd was hij door gezondheidsklachten langdurig aan het bed gekuisterd, een tijd die hij nuttig besteedde met de ontwikkeling van zijn gitaarspel.

Hij kreeg een opleiding aan de Koninklijke Orkestschool, niet op de gitaar evenwel, want in die tijd zag men de gitaar als zigeunerinstrument, maar op de contrabas. Hij kreeg een beurs om in het buitenland te studeren. Zo maakte hij in Italië kennis met koorcomposities van onder meer Palestrina. Dat hielp hem bij de start van een carriere bij het Koninklijke Theater in Kopenhagen. In zijn enthousiasme voor koormuziek richtte hij het koor van de St. Caecilia Vereniging (Cæciliaforeningen) op, met zichzelf als dirigent.

De omvang van zijn gitaarrepertoire was niet heel erg groot, 4 opusnummers, zijn bijdrage aan Albumsblade en was los werk. Zijn grootste bekendheid dankt hij in Scandinavie vooral aan zijn liederen. Desalnietteming getuigen vooral zijn opusnummers van een grote virtuositeit.

Net zoals zijn vader, ging Frederik Rung de muziek in. Hij volgde zijn vader op, zowel bij de St. Caecilia Vereniging als bij het Koninklijke Theater. De gitaarstukken in Albumsblade zijn praktisch de enige bijdrage aan het solo gitaarrepertoire, hij hield zich voornamelijk bezig met koor-, orkest en operamuziek.

Henrik Rung speelde op een klassiek model gitaar uit zijn tijd. Zijn zoon bediende zich echter van een merkwaardig instrument, de harpgitaar, die op de grond steunde.

De stukken uit Albumsblade hebben een heel eigen karakter en harmonie. Er zit een stukje Skandinavische melancholie in die je in de "zuidelijke" muziek van tijdgenoten niet aantreft. De wendingen hebben wel wat weg van wat je in Grieg’s Lyriske Stykker aantreft.

Nr. 14 Humoreske van Frederik Rung biedt een stukje vrolijkheid als welkome afwisseling voor de Skandinavische melancholie uit veel van zijn stukken. Speel het stuk met flair en een knipoog!

Ik maakte van dit liedje een arrangement voor (blok)fluit en gitaar ter gelegenheid van de verjaardag van de leden van Duo NIHZ.