Bladmuziek Terug naar Ensemble Menu

Cancion A Donde Vas

(Fernando Sor)

Het is bekend uit de geschiedenis dat Fernando Sor (1778-1839) een grote sympathie had voor de liberale ideeen van de politicus en Spaanse eerste minister Emmanuel Godoy, aan wie hij zijn Grande Sonate opdroeg.

Godoy’s ideeen werd niet echt gewaardeerd door de edelen en de Katholieke Kerk, die vreesden door Godoys economische hervormingsplannen hun macht over de Spaanse samenleving te verliezen. Daarom spanden ze samen met Kroonprins Fernando om Godoy te wippen.

Het gevolg was een opstand tegen Godoy, waarin prins Fernando de Spaanse troon verkreeg, wat Napoleon niet zo leuk vond, met als gevolg de Franse bezetting van Spanje.

In deze tijd ontpopte Fernando Sor zich als een rasechte protestzanger, met als voorbeeld dit lied Donde Vas, waarin hij oproept tot verzet tegen Prins Fernando’s plannen om de macht van de conservatieven te herstellen.

Ik heb met dit lied gewerkt tijden een workshop van de stichting Arion in Amsterdam, waarin ik kennismaakte met de rijke 19e eeuwse literatuur voor gitaar en zang, en ook nog een aantal originele instrumenten mocht bespelen.

Ik had voor mezelf een partij gemaakt, evenwel zonder tekst. Daarom heb ik er maar een arrangement voor fluit en gitaar van gemaakt.