Bladmuziek Terug naar Ensemble Menu

Come Again (Ayre)

(John Dowland)

Dit is een afscheidslied van de 16e eeuwse Engelse componist en musicus John Dowland (1562 -1626).

Hij was in dienst van de Engelse gezant te Parijs, werd uitgenodigd aan de hoven van Wolfenbuettel en Kassel, bereisde Italie, was luitspeler aan het hof van Christiaan IV van Denemarken en werd ten slotte in 1612 luitspeler aan het Engelse hof. De universiteiten van Oxford (in 1588) en Cambridge (ca. 1597) verleenden hem het baccalaureaat in de muziek; van het behalen van de doctorstitel, die hij vanaf 1623 voerde, zijn geen bewijzen te vinden.

Hoewel Dowland veel luitmuziek heeft gecomponeerd, dankt hij zijn faam tegenwoordig vooral aan zijn liederen. Van vele van deze 'songs' of 'ayres' bestaan twee versies, eentje voor stem met luitbegeleiding en een arrangement voor vier zangstemmen, waarin de bovenstem de zangmelodie heeft en de drie overige stemmen een vervanging van de luitharmonieen bieden.

Zijn grootste liedcomposities worden gekenmerkt door een luitpartij die beslist meer is dan een harmonische ondersteuning en vaak een zelfstandig karakter draagt. Uit de titels van vele liederen, zoals Sorrow, sorrow stay, In darkness let me dwell en Flow my teares, komt het weemoedige karakter van deze muziek naar voren. Dit blijkt ook uit de titel van een pavane voor luit, Semper Dowland, semper dolens (altijd Dowland, altijd droevig), en de Lachrymae or seven teares, een serie van zeven pavanes voor viole da gamba en/of violen, gebaseerd op het lied Flow my teares.

Het lied begibt zo:

Come again: Sweet love doth now invite.
Thy graces that refrain,
To do me due delight.
To see, to hear, to touch, to kiss, to die,
With thee again in sweetest sympathy!

Come Again betekent "Kom nog eens Terug!" en dat zouden we zeker fijn vinden voor wat betreft deze homepage.