Terug naar Genre Menu

El Testament d'Amalia

( Miguel Llobet )

Dit is een arrangement van een Catalaans volksliedje door de Spaanse gitarist/componist Miguel Llobet (1878-1938). Een gedragen treurzang met een levensgroot raadsel, wie was nou die Amalia? Geruchten vertellen dat het een bijna onbekende Spaanse prinses was. Veel heeft ze blijkbaar niet nagelaten, anders was het lied vast vrolijker geweest.

Miguel Llobet was in de eerste plaats concertgitarist, hij trok de hele wereld over om te spelen. Van hem zijn nog opnames op wasrollen bewaard gebleven. Llobet was een leerling van Francisco Tarrega en componeerde/arrangeerde een aardig aantal stukken in de romatische stijl van zijn leermeester. Men beschouwt Llobet as de leermeester van Andres Segovia.

Llobet's muziek is technisch veeleisend. De Catalaanse volksliedjes zijn zo moeilijk, dat je er als solist bijna niet doorkomt. Daarom heb ik zijn solo arrangementen bewerkt tot duo's. Bijkomend voordeel was, dat je onderbrekingen in melodie en begeleiding kunt opheffen, iets wat in het origineel vaak technisch onmogelijk bleek.

Als je deze muziek wilt spelen: dit liedje hoort bij de bundel El Amor y La Muerte, verkrijgbaar bij Muziekuitgeverij Van Teeseling, nummer VT379.