Bladmuziek Terug naar Genre Menu

Pavana

( Isaac Albeniz )

Dit is een bewerking voor twee gitaren van Albeniz' pianosolo Pavana.

Isaac Albéniz (1860 - 1909) was een Spaans componist en pianist. Hij trad als vierjarig wonderkind op en werd als zesjarige leerling van Marmontel in Parijs; later studeerde hij nog - tussen concertreizen door - o.m. in Brussel (Dupont, Gevaert).

Hij kreeg als jongeman genoeg van het bedaagde muzikantenleven en "ontsnapte" naar Amerika, waar hij zijn kost verdiende als onder meer barpianist.

Als componist was hij o.a. werkzaam in Londen (waar hij in opdracht van een rijke bankier opera's maakte), Parijs en in Spanje. Zijn oeuvre is nationaal-Spaans van karakter, hoewel invloeden van Claude Debussy en van Franz Liszt, bij wie hij ook les had, hoorbaar zijn.

Met Felipe Pedrell wordt hij geacht de grondlegger te zijn van de Spaanse School, die teruggrijpt en zich inspireert op de Spaanse (vooral Andalusische) volksmuziek. Albéniz schreef o.m. een oratorium, El Cristo, het orkestwerk Catalonia (eerste deel van een onvoltooide suite) en vooral pianomuziek, w.o. zes bladen España (w.o. de beroemde Tango), acht bladen Suite española en de twaalfdelige Suite Iberia; een aantal van deze pianowerken werd voor orkest bewerkt.