Bladmuziek Terug naar Genre Menu

Noors Volkslied

( Villingen af er faglar smar? )

De Zweed Carl Oscar Boije af Gennas (1849-1923) was een gepassioneerd amateurgitarist die een gigantische verzameling gitaarmuziek aanlegde. Onderdeel van die verzameling was een groot deel van de negentiende eeuwse gitaarmuziek plus een flink aantal gitaarbladen, periodieken met stukken voor gitaar in diverse instrumentale combinaties, waaronder zang en piano.

Boie bepaalde dat zijn collectie na zijn dood werd gedoneerd aan de Statens Musikbibliotek, de centrale Zweedse bibliotheek voor bladmuziek. Alle muziek uit de collectie zit tegenwoordig in het Public Domain.

Dat vraagt om een zoektocht op zoek naar nieuwe muziek. Je komt er van alles tegen, muziek uit de Klassieke periode en de vroege Romantiek. Een groot aantal stukken is aardig netjes gegraveerd, maar er zit ook het nodige aan handschrift tussen.

Zo vond ik een kleine collectie zang-gitaarstukken 10 Udvalgte Sange, Noorse volksliedjes, die worden toegeschreven aan een zekere Olav. Het liedje Villingen af er faglar smar? leek me een leuk speelstukje voor gitaarduo.