Terug naar Genre Menu

La Nene

( Manuel Saumell )

Dit is een arrangement van een pianostuk van de Cubaan Manuel Saumell (1817 - 1870). Het is een bewerking van een boerendans (contradanza) en is gewijd aan de het kleine kind van de dageraad (la nene). Het stuk(je) omvat een introductie en een thema dat een keer wordt herhaald. Hier kom je de latijns-amerikaanse ritmes goed tegen. Speciaal in dat laatste thema komt de zon echt goed op. Heerlijk!

Manuel Saumell was een autodidact, die leefde en werkte in Havana. Hij was een voorloper van de Cubaanse nationale beweging (iets soortgelijks als de Spaanse nationale beweging rond Pedrell, met als belangrijke vertegenwoordigers Albeniz en Granados) waarbij componisten het eigen nationale muziekidioom gingen gebruiken voor 'serieuze' werken.

Ook al schreef hij een aantal 'serieuze' werken, zijn grootse bekendheid kreeg hij door de pianobewerkingen van Cubaanse muziek, dus veel triolen en 3/4 - 6/8 vormen. Deze contradanzas vormen daarvan een treffend voorbeeld.

Als je deze muziek wilt spelen: een mooie bewerking is 'Six Contradanzas for Two Guitars' van Universal Gitarren Edition UE 18 986.