Terug naar Genre Menu

El Jigote de Trinita

( Manuel Saumell )

Dit is een arrangement van een pianostuk van de Cubaan Manuel Saumell (1817 - 1870). Het is een bewerking van een boerendans (contradanza) en is gewijd aan lekker eten bij het triniteitsfeest (drievuldigheidszondag) in juni (trinita), in het bijzonder een lekker bereide schapenbout (jigote). De Cubanen weten van vele Katholieke feestdagen een feestje te maken, althans voordat Fidel Castro daar de rem een beetje op zette, Het stuk(je) omvat een introductie met een leuk samenspel in tango-stijl en een thema dat een keer wordt herhaald.

Manuel Saumell was een autodidact, die leefde en werkte in Havana. Hij was een voorloper van de Cubaanse nationale beweging (iets soortgelijks als de Spaanse nationale beweging rond Pedrell, met als belangrijke vertegenwoordigers Albeniz en Granados) waarbij componisten het eigen nationale muziekidioom gingen gebruiken voor 'serieuze' werken.

Ook al schreef hij een aantal 'serieuze' werken, zijn grootse bekendheid kreeg hij door de pianobewerkingen van Cubaanse muziek, dus veel triolen en 3/4 - 6/8 vormen. Deze contradanzas vormen daarvan een treffend voorbeeld.

Als je deze muziek wilt spelen: een mooie bewerking is 'Six Contradanzas for Two Guitars' van Universal Gitarren Edition UE 18 986.