Terug naar Genre Menu

Conselhos

( Carlos Gomes )

Dit is een Modinha van Carlos Gomes, een muzikale vorm uit Brazilie die grote overeenkomst vertoont met de Portugese Fado. Een humoristisch stuk waarbij je je in een morsig cafe waant waar een ervaren rot in de liefde met zijn 'conselhos' (raadgevingen) een ongelukkige probeert op te monteren. Maar of zijn ervaringen hem ook gelukkiger hebben gemaakt?

Carlos Gomes (1836-1896) werd geboren in Campinas, in de buurt van Sao Paulo. Hij was een zeer muzikaal kind , wat voor zijn familie de aanleiding was om zijn muzikale opvoeding stevig ter hand te nemen. Hij studeerde aan het conservatorium in Rio de Janeiro en werd een gevierde operacomponist. Als prijs voor een van zijn composities won hij zelfs een studiereis naar Italie, het land van de opera. Hierdoor kreeg hij enige bekendheid in Europa. Helaas ging het hem in Italie niet bijzonder voor de wind, zodat hij uitweek naar de Braziliaanse staat Belem, waar hij directeur werd van het conservatorium. Hij stierf te Belem in 1896.

Als je deze muziek wilt spelen: dit stuk hoort bij de bundel Conselhos, verkrijgbaar bij Muziekuitgeverij Van Teeseling, nummer VT VT348