Terug naar Genre Menu

Ayes del Alma

(Manuel Saumell)

Dit is een arrangement van een pianostuk van de Cubaan Manuel Saumell (1817 - 1870). Het is een bewerking van een boerendans (contradanza). Dit is de meest dramatische contradanza, Ayes del Alma betekent Zuchten van de Ziel. Heerlijk om te spelen, je hoort in gedachten de violen al aanzwellen. Om af te sluiten in licht optimisme, gelukkig.

Manuel Saumell was een autodidact, die leefde en werkte in Havana. Hij was een voorloper van de Cubaanse nationale beweging (iets soortgelijks als de Spaanse nationale beweging rond Pedrell, met als belangrijke vertegenwoordigers Albeniz en Granados) waarbij componisten het eigen nationale muziekidioom gingen gebruiken voor 'serieuze' werken.

Ook al schreef hij een aantal 'serieuze' werken, zijn grootse bekendheid kreeg hij door de pianobewerkingen van Cubaanse muziek, dus veel triolen en 3/4 - 6/8 vormen. Deze contradanzas vormen daarvan een treffend voorbeeld.

Als je deze muziek wilt spelen: een mooie bewerking is 'Six Contradanzas for Two Guitars' van Universal Gitarren Edition UE 18 986.