Bladmuziek Terug naar Genre Menu

Arabesca

(Enrique Granados)

Dit is een bewerking voor twee gitaren van Granados' Spaanse Dans nummer 12, een stuk met arabische klanken.

Enrique Granados (1867 - 1916) was een Spaans componist en pianist. Hij schreef voornamelijk piano- en vocale muziek. Hij was een leerling van o.a. Pujol en Pedrell en stichtte in 1901 het conservatorium te Barcelona.

In tegenstelling tot andere Spaanse componisten van zijn generatie had hij maar weinig belangstelling voor de cultuur van zijn geboortestreek, maar voelde hij zich vooral aangetrokken tot de Castilliaanse Tonadilla en de Spaanse kunst uit de klassieke en vroeg-romantische periode.

Alhoewel zijn werk beïnvloed werd door Robert Schumann, Grieg en Liszt, ontwikkelde hij een eigen stijl met individuele harmonische wendingen en ritmiek, en met karakeristieke melodieën. Typerend voor zijn intuïtief vormbegrip zijn de excessieve, monotone herhalingen van frases. Tot zijn belangrijkste werken behoren de Goyescas voor piano (1911), die later met de librettist Periquet y Zuaznabar tot een opera zijn omgewerkt (New York, 1916) alsmede voor zangstem de Collección de tonadillas, waarin invloed van de 18de-eeuwse Spaanse muziek waarneembaar is. Hij schreef voorts een studie over het gebruik van het pianopedaal, verzorgde de uitgave van tot dan toe onuitgegeven sonates van Alessandro Scarlatti en herinstrumenteerde het pianoconcert in F van Chopin.

Hij kwam op een trieste manier aan zijn eind, in maart 1916 torpedeerde een Duitse onderzeeër bij Dieppe het schip waarop hij van een toernee in Amerika naar Europa terugkeerde. Hij verdronk jammerlijk.